Markløft er for mange «selve kongen» av styrkeøvelsene. Det er den siste øvelsen på programmet i styrkeløft og ofte der de tyngste vektene blir løftet. Markløft er ikke bare en øvelse for styrkeløftere, men også en effektiv øvelse for å bygge styrke og muskelmasse. Jeg mener alle bør trene markløft, uansett alder og kjønn. Øvelsen involvere mange muskler, den lar deg løfte tunge vekter og er en aktuell øvelse for mange da den bokstavelig talt løfter noe opp fra marken/bakken. Jeg vil i denne artikkelen presentere 5 punkter som lar deg utføre en korrekt markløft. Med disse stegene får man et riktig utgangspunkt og det er lett å repetere. Hvert punkt vil ha en utførelse, tips og hva som er vanlige feil. Jeg vil konsentrere meg om konvensjonell markløft (armene på utsiden av beina) og ikke sumo (bredere beinstilling med armene innenfor beina).
Først vil jeg nevne to viktigste faktorene som MÅ være til stede for å kunne utføre markløft korrekt:
- Ved å forstå fysikken bak selve løftet, kan selve utførelsen blir både mer logisk og lettere å gjennomføre. Under utførelsen av en markløft løftes en stang lastet med vekter opp fra gulvet. Du jobber altså mot tyngdekraften og den virker rett ned. Den korteste veien mellom punkt A og punkt B er i en rett linje. Derfor er det viktig at stangen løftes rett opp, all bevegelse på stangen i noen annen retning er ikke produktivt.
- Stangen må befinne seg over balansepunktet. Hvis du står oppreist med en stang på 200kg i hendene, vil du med en gang kjenne om du er i balanse. Du vil kjenne hvis vekten er på tærne og du vil da tippe fremover, og motsatt med vekten på hælen. Du vil kjenne at du er i balanse når stanga er plassert midt over foten. Dette plasserer vekten rett under skulderbladet, og ikke skulderleddet i utgangsposisjonen. Derfor vil en korrekt markløft starte med stanga midt over foten, løftes i en rett linje rett opp og avsluttes stående med stanga rett over foten. Maksimale vekter vil ikke la seg løfte hvis ikke stanga er midt over foten. Dette gjelder for alle, uansett proporsjoner, utgangsposisjon eller hva som føles riktig. Disse reglene er bygget inn i de neste 5 stegene, slik at alle kan få en riktig utgangsposisjon.